BaRoMus 2022. – Atraktivan program i vrhunski izvođači

30.06.2022.

BaRoMus Festival ove godine slavi svoju punoljetnost, a dosad održana dva koncerta privukla su brojne posjetitelje koji su i ovog puta uživali u vrhunskim izvedbama gostujućih sastava- Slijedeći na redu koncert je Flam-A Dua

Ljubitelji klasične glazbe i ove su godine došli na svoje zahvaljujući 18. izdanju BaRoMus Festivala. Osnivač i direktor Festivala, prof. Domagoj Terzić na svečanom koncertu otvorenja u franjevačkom samostanu, kao centralnom mjestu svih glazbenih događanja, ugostio je komorni orkestar Acoustic Project, ovogodišnje dobitnike nagrade Porin za najbolji album klasične glazbe.

Upravo, Acoustic Project koji djeluje pod vodstvom skladatelja i kontrabasiste Dubravka Palanovića za Rovinj i Rovinjce je iznimno interesantan jer je Palanović ujedno i autor kompozicije BaRoMus Concerto grosso koja je po narudžbi Festivala praizvedena 2019. godine.

Druga BaRoMus- ova koncertna večer bila je u znaku rane glazbe, a bio je to i svojevrsni hommage počecima BaRoMus-a kada je programska koncepcija festivala bila usmjerena isključivo prema izvedbi glazbe starih majstora.

“Zvona” oduševila publiku

Nastupio je Trio Adriatico u sastavu Helga Korbar (barokna violina), Marco Colanfonio (viola da gamba) i Franjo Bilić (čembalo), a glazbenici su se predstavili izvedbom vrlo sugestivnog i tematskog programa pod nazivom “The Bells”.

Tematska okosnica koncerta bio je zvuk zvona, a kako su sami glazbenici najavili tijekom nastupa ona mogu šaptati, odzvanjati u melankoliji noći ili na dan slavlja, mogu slaviti uspjeh kralja ili najaviti smrt. Nekoć sastavni dio života u gradu kao i na selu, nažalost, prolaskom vremena zvona gube svoje značenje i njihova funkcija gotovo napuštena i zaboravljena. Namjera gostujućih glazbenika bila je približiti značenje zvona u glazbi prošlih stoljeća i upoznati ih s profinjenim zvukom zvona kao glazbenog instrumenta raznih izražajnih mogućnosti i simboličkog značenja.

Flam-A Duo

“Preludes and Fugues”

Sljedeći koncert u okviru BaRoMus Festivala u goste nam dovodi Flam- A Duo kojeg čine udaraljkaši Francesco Mazzoleni (marimba) i Luis Camacho Montealegre (vibrafon) čiji je koncert najavljen za petak (1.07) u crkvi Sv. Franje s početkom u 21sat. Bit će to i prilika za predstavljanje hvaljenog nosača zvuka “Preludes and Fugues” koji je ove godine objavljen u izdanju Croatia Recordsa.

Domagoj Terzić

Održano više od sto koncerata

Inače, dosad je na BaRoMus Festivalu održano preko 100 koncerata, a ne treba zaboraviti niti brojne praizvedbe novih djela pisanih na narudžbu Festivala, a koja ostavljaju dublji trag. Zahvaljujući ustrajnosti i upornosti Domagoja Terzića, osnivača i selektora programa imamo manifestaciju kojom se možemo ponositi i koja je prešla okvire “lokalnog” i prepoznata je kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini. Jedan lijepi znak prepoznatljivosti Rovinja na kulturnoj karti, ali i kvalitetna koncertna
ponuda građanima Rovinja i našim gostima. Prepoznat kao ozbiljan kulturni projekt, svojim trajanjem BaRoMus je pokazao da se ne radi o ljetnoj dosjetci već o ozbiljnoj manifestaciji koja ima svoj sadržaj i formu, ali i profiliranu publiku.

Foto: Tea Pozar Tul