“Dolce vita” na rovinjskom Trgu

15.05.2022.

Iako je teško izdvojiti i jednu pozitivnu stranu asfaltnog pokrova na rovinjskoj rivi i središnjem gradskom trgu, moramo priznati da je funkcionalan – Prije desetak dana Trg maršala Tita posjetili su automobilski divovi snažni i atraktivni Land Roveri, dok je ovaj vikend bio znaku popularnih Vespi i 18. međunarodnog susreta ‘oldtimera’

Tko rano rani, dvije sreće grabi. A da je to doista tako, pokazalo se u subotu ujutro, kada su građani Rovinja izašli na rivu da pozdrave i put Istre isprate sudionike tradicionalnog Histria Classic-a, a potom i, medijski neočekivano, dobili prigodu razgledati i špalir Vespi, mahom pristiglih iz Rijeke.

Različitih modela i godišta, ove talijanske ikone stila plijenile su pažnju i podsjetile na globalnu popularnost Vespi koje i danas, sedamdeset i šest godina od proizvodnje prvog modela, s jednakim oduševljenjem privlače pažnju i bude želju za posjedovanjem iznimno mobilnog vozila.

Dva u jednom

Većina Vespi u Rovinj je pristigla iz Rijeke, a za nešto više od sat i pol (poštujući ograničenja), na njima su se dovezi članovi Kluba Vespi Rijeka, koji okuplja pedesetak vlasnika i ljubitelja simpatičnih skutera. Njima su se na rovinjskom malom molu, pridružili i rovinjski vlasnici Vespi.

Uz skutere, na udaljenosti od desetak metara, na suncu su se kočoperili i ‘oldtimeri’ spremni da svojim vlasnicima pruže ugodu uživanja i vožnje Istrom. Rovinj je naime, bio okupljalište i polazno odredište međunarodnog susreta vremešnih no, iznimno očuvanih i atraktivnih automobila – sudionika 18. Histria classic, kojeg tradicionalno organizira Auto klub Istra Oldtimer Rovinj.

Svi putovi vode u Sveti Petar u Šumi

Iako je riječ o dva zasebna događaja jedna im je stvar, baš kao iza nedavnog predstavljanja Land Rovera, zajednička. Odnosi se to na posjet Svetom Petru u Šumi, koji je zbog svojih čuvenih kobasica postao popularna gurmanska stanica i neizostavna ruta raznih i različitih susreta i posjeta Istri.