FESTIVAL MULTIKULTURALNOSTI: Zajedno živimo, poštujemo se i uvažavamo različitosti

11.05.2022.

Istra je pokazala i dokazala kako se može zajedno živjeti-Zajedno živimo, poštujemo se i uvažavamo različitosti, koje doživljavamo kao veliko bogatstvo, rekao je istarski župan Boris Miletić na otvorenju 7. Festivala multikulturalnosti u Rovinju

Sedmi po redu Festival multikulturalnosti, čiji je domaćin bio grad Rovinj, na središnji je Trg maršala Tita doveo jedanaest amaterskih udruga, zajednica i kulturnih društava koje djeluju u Istri. Njihove plesne i glazbene nastupe pratili su gosti i domaćini koji su uživali u pogledu na široku paletu narodnih nošnji, kao i u kulinarskim specijalitetima različitih kuhinja.

U ime grada domaćina publici se obratio gradonačelnik Rovinja, dr. Marko Paliaga a u ime Županije istarske Boris Miletić.

Na nama je da njegujemo najbolje od svih naših razlika

-Presjek različitih narodnosti, vjera i kultura dio je naše povijesti i identiteta ovog grada čime smo postali i ostali primjer suživota. Te vrijednosti živimo i danas, svjesni kako je na nama da njegujemo najbolje od svih naših razlika, a na dobrobit zajednice koja odiše ozračjem povjerenja, kazao je gradonačelnik Paliaga, a župan Miletić podsjetio na univerzalne vrijednosti koje Istra baštini i za koje se zalaže.

.-Istra je pokazala i dokazala kako se može zajedno živjeti. Zajedno živimo, poštujemo se i uvažavamo različitosti, koje doživljavamo kao veliko bogatstvo. Nije bio lak put do toga, sjetimo se samo naše osmogodišnje borbe za Statut Istarske županije sve dok Ustavni sud nije odlučio da zašto ne bismo ravnopravno koristili i hrvatski i talijanski jezik u našoj županiji, podsjetio je župan dodajući kako nitko nije mogao ni zamisliti da će Europa u 21. stoljeću proživljavati još jedan rat.

Zajedništvo, prijateljstvo i tolerancija univerzalne su vrijednosti

-Zajedništvo, prijateljstvo, tolerancija su univerzalne vrijednosti i zato je Istarska županija prije sedam godina i pokrenula Festival multikulturalnosti. Nakon dvije godine pauze, danas će vam se predstaviti udruge koje djeluju na području čitave županije i pokazat će vam dio svoje kulture, običaja, plesa i gastronomske delicije. Smatram da to trebamo svi skupa njegovati jer vidimo koliko je tanka nit između mira i, nažalost, rata, zaključio je Miletić.

Dodajmo, i da su na 7. Festivalu multikulturalnosti nastupali članovi Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”, Mađarskog kulturnog društva “Moricz Zsigmond“, Zajednice Srba Istre, Kluba Srba Istarske županije, Makedonskog kulturnog društva “Sv. Kiril i Metodij”, Udruge Roma Istre, Slovenskog kulturnog društva “Istra”, KUD-a “Bosna” Istarske županije, Srpskog kulturnog društva Istre “Nikola Tesla”, Makedonskog kulturnog foruma, Zajednice Albanaca Istarske županije i Slovenskog kulturnog društva „Istra“, a čast da Festival otvori pripala je Franku Krajcaru & Indivia etno-bandu.