GDJE JE I KAKO ZAVRŠIO ŽELJEZNI PORTUN IZ 1902. GODINE?

24.05.2022.

Ni dvije i pol godine od kada je uklonjen, na staro mjesto nije vraćen željezni portun s početka 20.stoljeća, kojeg je uz monumentalnu zgradu i raskošno dvorište, svojim sugrađanima i za potrebe odraslih i nemoćnih donirao liječnik i dobrotvor Domenico Pergolis

Skidanjem dijela plastičnih traka postavljenih u dvorištu Doma za odrasle “Domenico Pergolis”, koje su protekle dvije godine i za vrijeme korona virusa više služile kao vizualna prepreka za ulazak u domske prostore i prostorije, na staro mjesto ni do danas nije vraćen željezni portun kojeg je zajedno s još jednim manjim, kamenim zidom i naravno, raskošnim vrtom i monumentalnom zgradom, davne 1900. godine svojim sugrađanima donirao liječnik i dobrotvor Domenico Pergolis.

Od portuna ostalo je samo “p”

Podsjećamo, za vrijeme rekonstrukcije postojeće zgrade i dogradnje novog krila, portun je uklonjen. U početku se govorilo da je do “skidanja” došlo zbog sigurnosnih razloga kao i lakše komunikacije građevinskim strojevima u dvorištu doma.

S koronom su došli i drugi problemi, pa je ‘nestanak’ portuna pao u drugi plan. Danas, pak kad se život vraća u normalu, pitanje o sudbini monumentalnih vrata postavili smo i ravnateljici Doma za odrasle, Kristini Laginji koja je, kao nova osoba na čelnoj funkciji ustanove, problem i naslijedila.

Postavit će se nova dvorišna vrata

-Stari se portun ne može vratiti. Naime, proslijeđene su mi fotografije portuna na kojeg je, nakon sječe obližnjeg stabla, palo deblo i uništilo ga. Također, po mojoj informaciji portun je završio u rezalištu, kaže ravnateljica Laginja, koju smo pitali da li je moguće da su željezna vrata ipak, završila na nekom drugom i boljem mjestu od rezališta, ostala bez komentara. Međutim, složila se da portun nedostaje i da ga treba postaviti.

Iz istog razloga, doznajemo od Kristine Laginje nova će vrata biti naručena. No, kada će biti kupljena i montirana ovisit će o financijskim sredstvima, koje ova ustanova i za konkretnu namjenu, trenutno nema.

Da se ne zaboravi
…Pergolis je bio društveno aktivan. U drugoj polovici 1880-ih bio je gradski vijećnik i dužnosnik u gradskoj upravi. Svoj je utjecaj u više navrata iskoristio da isplati značajne novčane iznose. Devedesetih godina bio je članom općinske komisije za zdravstvo. Svoju je profesiju nastavio obavljati do 1897. Posebno je bio osjetljiv prema siromašnima, a posljednjih godina svoje je pacijente liječio besplatno. Za većinu svojih donacija želio je da ostanu anonimne… Posljednjih godina XIX. st. rovinjske su ubožnice upale u teške financijske prilike. Pergolis je tada darovao 70.000 austrijskih kruna za izgradnju Doma za starije i nemoćne (Casa di Ricovero), koji je otvoren u Rovinju 1900. i koji danas nosi njegovo ime. Prilikom otvorenja nove ustanove darovao je siromašnima još 1.000 kruna. Pergolis je do smrti nastavio donirati sredstva za uzdržavanje korisnika. Oporučno je siromašnima ostavio 4.000 kruna.
IZVOR: Istrapedia