Gdje su djeca tu je i budućnost: NOVO IGRALIŠTE ZA NAJMLAĐE BALJANE

16.12.2021.

U predjelu Grota, u još do jučer zapuštenim i neizgrađenim dijelovima Bala, pored dvadeset i pet novoizgrađenih obiteljskih kuća čija je gradnja potpomognuta Općinskim projektom “Parcela za jednu kunu”, u ‘promet’ je pušteno novo dječje igralište.

Uspješan projekt u trajanju, (trenutno se gradi još osam kuća), doveo je i do postavljanja veselog kutka za najmlađe -djecu koja su dobno i generacijski već danas najbrojniji žitelji ovog naselja u nastajanju.

Za te su nove stanovnike Bala, u ograđenom i zaštićenom prostoru postavljene njihalice, mreže penjačice, vrtuljak, tobogan, ljuljačka i drvena kućica dok su ‘starijima’ osigurane klupe za sjedenje.

Kako doznajemo od Moire Drandić Pauro, voditeljice LAG-a Južna Istra, riječ je o lani kandidiranom projektu, koji je, zahvaljujući dobrim priprema dobio ‘zeleno svjetlo’, odnosno petnaest tisuća eura dok je preostali dio do 250 tisuća kuna nadomješten iz baljanskog Proračuna.

Slijedi rekonstrukcija postojećeg i gradnja novog tematskog igrališta “More”

No ono što veseli, odnosi se na činjenicu da ovo dječje igralište (ujedno i peto na području Bala) neće biti posljednje, kao što ni predio Grota neće biti jedina zona gradnje novih obiteljskih kuća. Jer, kako doznajemo uskoro kreće i rekonstrukcija dotrajalog igrališta i njegovog pretvaranja u tematski park za djecu pod nazivom “More”.

Moira Drandić Pauro, voditeljica LAG-a južna Istra i Edi Pastrovicchio, načelnik Bala

-Projekt “More” je osmišljen, lokacija je poznata i ono najvažnije od strane LAGUR-a načelno i na prvom stupnju razmatranja, odobrena nam je pozamašna financijska injekcija od 700 tisuća kuna, otkriva načelnik Bala Edi Pastrovicchio, koji obećava i da predio Grota neće ostati jedina zona baljanske poticane stanogradnje.

Nova zona poticane stanogradnje

-Odmah po izgradnji zone Grota (sveukupno 60-tak obiteljskih kuća), okrećemo se novim ‘gradilištima’. Naime, u Prostornom planu odredili smo novu zonu poticane stanogradnje, kaže Pastrovicchio, dodajući kako uz kuće koje su prvenstveno namijenjene mladim obiteljima ‘ruku pod ruku’ mora ići i gradnja objekata i prostora za najmlađe. A na mladima svijet ostaje, zar ne !