KONCERT ZA PAMĆENJE: Sopranistica Marigona Querkezi publiku ganula do suza

01.08.2022.

Svojim sjajnim lirskim sopranom, dvadeset i devetogodišnja umjetnica iz Prištine oduševila je mnogobrojnu publiku- Njezin nastup u franjevačkom samostanu, koji se održao u sklopu Festivala “Rovinj Art&more” jedan je od događaja po kojem će biti upamćena ovogodišnja glazbena sezona

U organizaciji Festivala “Rovinj Art&more”, dogodio se izvanserijski koncert koji je publiku ganuo do suza. Naime, u klaustru franjevačkog samostana, a na poziv umjetničkog direktora Festivala Ronalda Brausa, svoj nastup u Rovinju imala je sopranistica Marigona Querkezi, koju je za klavirom pratio dirigent Darijan Ivezić.

Izborom i izvedbom koncertnog programa operna je umjetnica opčarala publiku, te svojim laganim izvedbama i najzahtjevnijih dionica bez poteškoća upravljala svojim glasom – instrumentom kojeg je dovela do savršenstva. U mnogim trenucima glas Marigon Querkezi, nije zahtijevao note ni klavirsku pratnju. Ništa drugo doli tišine koju joj je publika bezrezervno davala.

Naravno, svojim je izvedbama pokazala svu raskoš i ljepotu lirskog soprana kao i talent i rad koji idu ruku pod ruku. Operna pjevačica koja je možda za one manje vične slušatelje “ozbiljne” glazbe bila otkriće i doživljaj ljetne noći, u svijetu klasike etablirano je i poznato ime.

Marigona Querkezi, rođena je u Zagrebu, studirala je pod vodstvom svoje majke (mezzosopranistica Merita Juniku) i diplomirala pjevanje i flautu na Sveučilištu likovnih umjetnosti u Prištini. Osim glazbenih studija, diplomirala je poslovni menadžment na Staffordshire University of Business-Riinvest.

Također, dodajmo i da je dobitnica mnogih nagrada na međunarodnim pjevačkim natjecanjima, među kojima je osvojila ‘AsLiCo’, ‘Leyla Gencer Opera Competition’ i ‘Magda Olivero’ te posebne nagrade ‘Accademia Teatro alla Scala’ i nagradu ‘Best under 25’ u konkurenciji KLIP Portofino.

Od ranog djetinjstva nakon svog prvog koncerta sa šest godina, sudjelovala je na mnogim međunarodnim koncertima kao pjevačica i flautistica te nastupala u Sloveniji, Portugalu, Njemačkoj Makedoniji, Španjolskoj, Crnoj Gori, Engleskoj, Kosovu, Rusiji, Albaniji, Italiji, Omanu, Turskoj, Nizozemskoj, SAD-u, Japanu i naravno Hrvatskoj.  Nakon rovinjskog nastupa njeno slijedeća odredište je Helsinki.

Uz poznate skladbe Verdija i Puccinija, Marigon Querkezi na rovinjskoj je sceni “pjevala” Gershwina i Bernsteina, te posebno emotivno i nadahnuto skladbu E. Curtisa „Non ti scordar di me“. Sve njene izvedbe popraćene su ovacijama – dugotrajnim i iskrenim aplauzima. Za uzvrat sjajna je umjetnica publiku nagradila s dva bisa – klasicima “O sole mio” i predivnom “O mio bambino caro”.