LIKOVNA POSLASTICA: Otvorena izložba karikatura Josipa Vanište

03.07.2022.

U obiteljskom Hotelu Spirito Santo, jednom od najluksuznije opremljenih smještajnih jedinica, postavljena je izložba karikatura Josipa Vanište, slikara, grafičara, pisca i akademika – Izložba se može razgledati slijedeća tri tjedna

U obiteljskom Hotelu Spirito Santo, jednom od najluksuznije opremljenih smještajnih jedinica, postavljena je izložba karikatura Josipa Vanište, slikara, grafičara, pisca i akademika. O velikanu hrvatske likovne scene govorili su Dario Sošić, kustos i Ana Vaništa, kćerka pokojnog slikara koji su kroz profesionalna sjećanja i sličice/anegdote iz djetinjstva vezane za Rovinj i njegove žitelje, napose slikare Bruna Mascarellija i Slobodana Vuličevića s kojima je Vaništa vodio višegodišnju pisanu korespondenciju, evocirali uspomene na umjetnika i oca.

“Rovinj Art&more” zaslužan za likovnu poslasticu

Naime, ova izložba, ujedno i jedina u bogatom kalendaru ostalih festivalskih događanja “Rovinj Art&more” i režiji Ronalda Brausa, definitivno je bila kulturna poslastica i svojevrsna mini abeceda djelića povijesti rovinjske likovne scene.

Također, bila je to i prigoda za promociju publikacije “Druga strana”, prvog tiskanog projekta Zaklade Josip Vaništa, koju je uredio likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović.

Odličan uvod u opus Vaništinog stvaralaštva dao je Dario Sošić koji je i kroz pisma Vaništa-Mascarelli- Vuličević dočarao odnos trojice prijatelja ali i vrijeme u kojem se Rovinj pretvarao u grad umjetnik.

Različite emocije od ushita do sjete, radosti i tuge i nostalgije izazvala su sjećanja slikareve kćerke Ane Vanište, koja je kroz duhovite dosjetke na svoje djetinjstvo u Rovinju opisivala susrete s bardovima ondašnje rovinjske likovne scene.

Hvala lijepa, ali ne treba !

Poseban aplauz publike izazvalo je i njeno prisjećanje na doba kada su političari, u praznoj i napuštenoj starogradskoj jezgri, umjetnicima dodjeljivali stambeni/radni prostori.

Josip Vaništa

-Nakon što su Vuličević, a potom i Mascarelli odabrali svoje kuće na red je došao i moj otac. Na žalost, bio je u društvu moje majke koja je ugledavši “malog” glodavca kako pretrčava ulicu, jednostavno odgovorila: Hvala, lijepa ne treba! Puno godina kasnije ja sam s obitelji kupila stan u starogradskoj jezgri za kojeg i danas isplaćujem kredit, izjavila je Ana Vaništa, dugogodišnja ljetna stanovnica jednog od njoj najljepših gradova na svijetu.

Ana Vaništa

Govoreći o očevim karikaturama rekla je da nisu bile u fokusu javnosti, ali da ih je crtao s velikom radošću i uglavnom dijelio s obitelji. Naime, pojasnila je Ana Vaništa, i sam je tata bio svjestan reakcija koje bi one mogle izazvati kod ljudi.

Ana Vaništa podsjetila je da Zakladom Josip Vaništa, upravlja njen najstariji sin Luka, koji je posljednje djedove godine proveo s njim u društvu čitajući mu novine.

-Zadnjih par godina tatinog života, moj najstariji sin Luka brinuo se za mog tatu. U tom periodu koji je trajao tri, četiri godine, jako su se zbližili/upoznali te je Luka samoinicijativno preuzeo brigu nad djedovom ostavštinom, pojasnila je Ana Vaništa, dodavši i da se Luka trenutno nalazi u Londonu u kojem pregovora s galeristima o slijedećoj izložbi Josipa Vanište.

Dodajmo, i da je rovinjska publika 2012. godine u galeriji Adris imala prilike pogledati neka od najznamenitijih slikarskih djela velikog Josipa Vanište, a sada i deset godina kasnije ponovno ima priliku uživati u Vaništinim karikaturama. Izložba se može razgledati naredna tri tjedna.