Monodramom “Govorite li hrvatski ?” svečano otvoren Festival malih formi u Balama

17.06.2022.

S monodramom “Govorite li hrvatski”, u interpretaciji istaknutog hrvatskog glumca Joška Ševe, u Balama je otvoren Festival malih formi- 2. Bembo fest. Gostovanje istaknutog umjetnika, koji je ovu predstavu igrao preko 600 puta na scenama više od 55 zemalja svijeta, bila je i više no idealna pozivnica publici da se odazive prvoj u nizu kazališnih predstava koje će se ove ljetne sezone, i to svakog narednog četvrtka, izvoditi u jednom od najpitoresknijih gradova Istre.

Svojim moćnim glasom, Ševo je publiku prikovao za stolice, i doslovno “natjerao” slučajne prolaznike (uglavnom strane goste) da zastanu i poslušaju kako taj hrvatski jezik zvuči.

A kako to zvuči kada jedan od najcjenjenijih umjetnika interpretira riječi i stihove nekih od najpoznatijih autora Lijepe naše, najbolje se može dočarati aplauzima koji su, pod vedrim nebom, ispunjavali čarobni prostor Trga Bembo.

Naime, u predstavi autora i glumca Joška Ševe mogli su se čuti tekstovi Ive Vojnovića, Petra Zrinskog, Ivana Gundulića, Marka Marulića, Marina Držića, Augusta Šenoe, Tina Ujevića, Josipa Prudeusa, Antuna Gustava Matoša, Josipa Pupačića, Jure Franičevića Pločara, Slavka Mihalića, Viktora Vide, Vinka Nikolića kao i zapisi s Bašćanske ploče i Šibenske molitve.

Upravo, kroz izbor i dramaturgiju tekstova autor je želio iznijeti propitivanje potrebe vrijednosti vlastitog jezika u naletu sveopće globalizacije koja sve jače prodire u na područje Hrvatske.

Uoči predstave, na svečanosti otvaranja 2. Bembo festa u ime organizatora riječ dobrodošlice posjetiteljima su uputili Sandi Drandić, direktor Turističke zajednice Bale, Jasminka Mesarić, direktorica Teatra Fort Forno i Bojana Ćustić Juraga, urednica kulture “Glasa Istre” u ime medijskog pokrovitelja.

Podsjetimo, i da do sredine rujna, na dvije lokacije- Trgu Bembo i tvrđavi Fort Forno, publika će moći uživati u još trinaest kazališnih predstava koje je za gledatelje besplatno osigurala Općina Bale i njena Turistička zajednica.

Naime, do 8. rujna, u Balama će biti izvedeno još trinaest zanimljivih predstava iz međunarodnog programa, među kojima su i dvije za djecu.

Slijedeća predstava na rasporedu je 23. lipnja, kada će na “daskama koje život znače” gostovati glumci HNK Ivana pl. Zajca, Talijanske drame- Elvia i Bruno Nacinovich i Stefano Surian, koji će izvesti komediju “LockClown” autora Angela Cecchelinija, jednog od najznačajnijih futurističkih autora tršćanske scene i talijanskog glazbenog kazališta.