MUČNO I ZA GLEDANJE: U pomoć priskočio gost i pomogao odvojiti otpad od zagrljaja bicikla

03.06.2022.

Borba čovjeka i kante za smeće koju su lancima obgrlile nepropisno parkirane bicikle na rivi privukla je pažnju (i pomoć) jednog stranog gosta – Komunalni redari nalik orhidejama: egzotični i rijetki primjerci svoje vrste u Rovinju

Borba čovjeka i kante za smeće koju su lancima obgrlile nepropisno parkirane bicikle na rivi privukla je pažnju šetača, koji su mahom i u nevjerici pratili ‘sukob’ čovjeka i metala. I dok je jedan manje pametan, a očito i vrlo nervozan vozač, kojem je kamion ‘komunalnog’ zaustavio prolaz rivom spas potražilo u bjesomučnim trubljenju, jedan je strani gost napustio obližnju slastičarnu i pomogao ‘Davidu da se obračuna s Golijatima’.

Komunalni redari nalik su orhidejama

No, problem nije u kanti, ni sreća u dobronamjernom gostu. Jer, ovakve se (ne)zgode svugdje mogu dogoditi, pa čak i biti smiješne epizode ljetnog šušura. Problem (ni)je ni u tome što su slike nepropisno parkiranih bicikla uz kandelabre (sada i kante za smeće) rovinjska svakodnevnica, baš kao i bicikle prislonjene uz fasade, ulazna vrata u stambene/poslovne prostore… , već je problem u neimanju dovoljnog broja komunalnih redara koji bi spriječili/sankcionirali ovakve situacije.

Opet i s druge strane, problem bi bio lako rješiv kad bi za prometnu konfuziju u gradu, mogli optužiti komunalne redare, i to redom svih pet koji su zaposleni ( i tako godinama na broj) u Gradu Rovinju.

Pet komunalnih redara na turistički Rovinj, smiješan je broj ljudi od kojih svi ostali (su)građani očekuju i traže pomoć bilo kada je riječ o nelegalnom kampiranju, prijavama bespravne gradnje, psećim kakicama, prekoračenju buke, devastaciji i ‘otuđenju’ javnih površina, bespravnom parkiranju na zelenim površinama, vožnji biciklima u Ulici Carera…

Problem nije u orhideji, već u uzgajivačima

Bilo bi ih premalo čak i kada bi sva petorica radila dvadeset i četiri sata i bez prava na godišnji odmor, bolovanje, slobodni dan ili vikend. Zato i kad ih nazovem orhidejama ne mislim i ne sugeriram ništa podrugljivo ni zlonamjerno. Upravo suprotno, jer oni su egzotični, rijetki pa čak i na razini endemskih primjeraka svoje vrste u Rovinju.

A kad se već bavim florom dodat ću i da cvijet nije kriv što vene ili ne cvjeta. Problem je u uzgajivaču, koji ga je zapustio i o njemu ne brine. Građani Rovinja zaslužuju ne pet, već petnaest komunalnih ( i dobro plaćenih) redara. Turistički biser to zaslužuje.