Novi asfaltni pokrov na obalnoj šetnici: Punta Muccia djelomično rekonstruirana

22.06.2022.

U drugoj polovici lipnja, na tristotinjak od ukupno dvije tisuće metra “šumske” staze na poluotoku Punta Muccia, postavljen je novi asfaltni pokrov koji pješacima, biciklistima i osobama u invalidskim kolicima (pacijentima obližnje Bolnice “Martin Horvat” ) osigurava siguran hod, odnosno “ravan” prolaz kotačima djelom staze – No, prva faza radova bit će okončana u trenutku kada se postave novi koševi za smeće, klupice i informativne table

Nakon što je koncem siječnja i službeno najavljena rekonstrukcija i uređenje dijela obalne šetnice od strane naručitelja Javne ustanove Natura Histrica iz Pule, ovih je dana zgotovljeno i prvih tristotinjak od ukupno dvije tisuće metra duge pješačke staze na Punta Mucce. Uz novi je asfaltni pokrov, očišćeno je raslinje, drveće i granje uz šetnicu s koje se, uz malo vještine i spretnosti, može spustiti na tzv. divlje i još uvijek prirodne plaže.

Podsjetimo, radovi čiji je predviđeni rok trajanja bio 150 dana, vrijedni su oko1,1 milijun kuna s uključenim PDV-om, a izvodili su se u sklopu provedbe tipa operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ iz podmjere 8.5 „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Inače, Park – šuma Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “Martin Horvat” nalazi se na poluotoku Muccia smještenom sjeverno od grada.

Sam kompleks Specijalne bolnice ima status preventivno zaštićenog kulturnog dobra, dok poluotok Muccia prema Upisniku zaštićenih područja spada u značajni krajobraz “Rovinjski otoci i priobalno područje” kojim se obuhvaćaju svi naseljeni i nenaseljeni otoci, kao i uže priobalno područje.

Uz uređenje staze, ovaj projekt uključuje i zamjenu dotrajalih dijelova ograde, postavljanje urbane opreme duž staze, te dizajn i izradu edukativno-informativnih tabli s ciljem pružanja informacija o samom području i njegovoj vrijednost