NOVI OKUSI U BREGOVITOJ ULICI: “Smoothiekaša” jedini bar u Rovinju kojem se obožava riža na mlijeku

02.08.2022.

Pored ljetnog hita-riže na mlijeku u novootvoren bar svraća se na veganske zalogaje, zdrave, kremaste i okrepljujuće hladne i tople juhe, sendviče i naravno smoothije – Recept uspjeha je samo jedan: Ponudi hranu koju i sam konzumiraš!

U moru kafića i restorana koji nas okružuju biti autentičan i svoj te ponuditi nešto sasvim drugačije od drugih, vrijedno je svake pažnje i posjete. Rovinj je naime, dobio jedan uistinu poseban kulinarski kutak baziran na svježem povrću i voću, inovativnosti i maštovitosti kuhara, ukusnim receptima naših nona na koje smo već pomalo, i uz preobilje instant proizvoda i ‘brze hrane’, zaboravili.

Vratio okuse djetinjstva

Ukuse djetinjstva u jednu od najljepših ulica starogradske jezgre Rovinja ‘vratio’ je Zlatko Štefanac, vlasnik novo otvorenog bara koji će vas oduševiti.

Zlatko je naime, nakon prvog “Smoothiekaša” u Zagrebu bar sa zdravom i prirodom hranom otvorio u rovinjskoj Bregovitoj ulici u kojoj se danas uz prirodne sokove i smoothie najčešće traži nešto toplo ili hladno na žlicu, odnosno nešto slatko i okrepljujuće u posudici.

Korona pokrenula posao

Razlog da otvori prvi bar u Zagrebu, Zlatko je dobio nakon više godina provedenih u inozemstvu u ugostiteljskoj i kulinarskoj branši.

-Ustvari, pravi okidač da se i sam upustim u poduzetničke vode bila je pandemija korone i sve aktualniji trend dostave hrane na kućne adrese kada sam osvijestio činjenicu da o hrani koju konzumiramo ne razmišljamo, ili to činimo vrlo rijetko. Naime, problem je u tome što se u ogromnim mjerama konzumira loša i nezdrava hrana.

Naravno, ta me je spoznaja potaknula da razmišljam o baru sa zdravom hranom i prirodnim namirnicama koje danas isključivo pribavljam iz obiteljskih gospodarstava.

U tom svom previranju na temu “biti ili ne biti” trebalo je učiniti prvi korak. Nije bilo lako, jer ponavljam trebalo je zakoračiti u neizvjesnost i to u najgore moguće vrijeme korona krize.

Srećom, u tom periodu u ‘igru’ ulazi moj prijatelj koji me uvjerava i vraća samopouzdanje tvrdeći da je hrana koju pripravljam nešto najbolje što svijetu mogu ponuditi, prepričava Zlatko razgovor s friendom kojeg se i danas sa širokim osmijehom prisjeća. No, razloga za skromnost nema. Zlatko je oduvijek bio glavni kuhar za svoju obitelj kojoj je uvijek težio priuštiti ono najbolje.

‘Rizzi Easy’ ili za po doma sutlijaš koji govori deset jezika

Izvor njegovih recepata baziran je na okusima djetinjstva, najčešće onih koje je za obitelj pripravljala njegova majka. A kad smo kod okusa djetinjstva, jedno od jela za kojim su klinci i klinceze uvijek i rado posezali je riža na mlijeku- sutlijaš.

Foto :Matea Mikić Pavlović

Upravo toj poslastici, koju i danas stranci više cijene nego domaći, Zlatko je vratio stari sjaj. Njegovih pet kombinacija ‘Rizzi Easy”-a kuhaju se na kokosovom mlijeku (nekad i zobenom), dok je točka na i, i po guštu Zlatka ona najbolja – riža s domaćim preljevom od malina. Uz rižu na mlijeku posebno je ponosan na tople i/ili hladne juhe koje su guste i samim tim dostatni ljetni obrok.

-Sve juhe su kremaste i dinstane na luku srebrencu. Osobno preferiram juhu od brokule i mrkve, no iznimno su fine i od batata, tikve, cvjetače, kurkume, đumbira, objašnjava simpatični Zlatko koji dodaje kako se od zdravog voća i povrća uz malo ljubavi, mašte i kombinacija mogu činiti fantastični obroci kojima ćete nahraniti svoje tijelo.

Na pitanje koja je tajna njegovog uspjeha tvrdi da je tajna u tome što tajna ne postoji. Jedina preporuka (a Zlatko će vam rado otkriti svoje recepte) je ta da pripremate ona jela koja ćete ponuditi ljudima koje volite. U tom slučaju nikad nećete pogriješiti, zaključuje Zlatko Štefanac.