O TOME SE GLASNO ŠUTI: Samo je pitanje dana kada će u sakralne objekte ući ugostiteljski stolovi i stolice

03.04.2022.

Okupacija javnih i gradskih površina od strane pojedinih ugostitelja prešla je svaku mjeru – Osim ‘zauzetih’ starogradskih ulica i nogostupa uz prometnice neobzirno se ide i korak dalje- Na redu su gradski trgovi i skaline -Tko je kriv onaj tko pošteno plaća 200 kuna mjesečno po kvadratu javne površine il’ Grad koji to legalno dozvoljava i naravno, naplaćuje

Okupacija javnih i gradski površina od strane pojedinih ugostitelja prešla je svaku mjeru. U gradu se naime, renta svaki iole slobodan prostor pa je doslovce pitanja dana kada će ugostitelji ući u sakralne objekte. Konkretno, između stolova i stolica do ulaznih vrata u crkvicu svetog Nikole pedesetak je centimetara slobodnog/komunikacijskog prostora. A još kad se stolice zaposjednu a gosti rašire, ta se granica ‘između tanjura s lignjama i oltara’ briše.

Nered u prostoru nije samo pitanje nelegalne gradnje

Naravno, ovaj primjer nakaradnog iskorištavanja javnog prostora, odnosno Trga brodogradilišta koji je zablistao po rekonstrukciji zgrade bivšeg kina, nažalost nije usamljeni slučaj uzurpacije javnih površina ali je zasigurno jedan od najdrastičnijih primjera legalnog ‘otimanja’ pješačke komunikacije. Jer, osim što pojedinac koristi opće/zajedničko dobro za vlastito dobro, u ovom primjeru onemogućava i normalni pristup crkvici svetog Nikole (koja je usput govoreći otvorena i u funkciji), te smanjuje prohodnost prema Multimedijalnom centru

Nered u prostoru, barem što se tiče ugostiteljskih terasa sve je očitiji, usprkos tome što se svake godine nanovo izlazi na teren, odlučuje i iznova (ne)odobrava korištenje javne površine. No, posljedica ‘inspekcijskog pregleda’ za posljedicu tek ima bijelom bojom označen prostor unutar kojeg se dozvoljava postavljanje inventara.

U slučaju kada je ulica šira tek nešto više od metra – to je naprosto smiješno. Ili tužno i opasno kada su u pitanju okupirani nogostupi zbog kojih prolaznici završavaju na cesti uz, uz automobile u vožnji.

Što je pošlo u krivo- terasa na nogostupu, plastična tenda ili reklama ili zaboravljena reklama na zidu?

Tko je kriv ili u krivu? Ugostitelj koji traži gradski prostor ispred kafića ili restorana i koji za taj ustupak pošteno i u prvoj zoni grada plaća 97 kuna po četvornom metru (pod uvjetom da je riječ o cjelogodišnjem najmu), odnosno 200 kuna ako je u pitanju sezonski najam ili Grad koji to legalno dozvoljava, i naravno naplaćuje. Treću stranu- građane nitko ništa i ne pita. I zašto bi ih se pitalo ? Ta’ oni u Rovinju samo žive i glasno šute.