PLOVEĆA IZLOŽBA RIBARSKE TRADICIJE: Autentični Rovinj kojem se divimo

11.06.2022.

Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom, okupila je četrdesetak brodica s posadama pristiglim iz sjeverne Italije, Slovenije, Istarske i Primorsko-goranske županije- Ljepotom svojih šarenih i razapetih jedara koje je pokretao vjetar, rovinjski je akvatorij pretvoren u čarobnu, ‘živu’ i ‘ploveću’ izložbu od čije ljepote zastaje dah

Veličanstveni prizor brodica sa šarenim jedrima koje su dodatno naglasile ljepotu rovinjskog akvatorija, ove subote i tijekom 16. rovinjske regate brodica s oglavnim i latinskim jedrom, nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Ljepota prizora mamila je poglede, izazivala oduševljenje i obavezno fotografiranje velikog plavetnila ukrašenog plovećim ljepoticama.

Najljepša dobrodošlica/ razglednica Rovinja

I ove godine, za ljepotu prizora pobrinuli su se članovi Udruge “Kuća o batani” i Ekomuzeja “Batana”, koji su šesnaesti put organizirali Rovinjsku regatu brodica s oglavnim i latinskim jedrom, te u “rovinjske vode” uspjeli prizvati četrdesetak brodica i članova posada iz sjeverne Italije, Slovenije, Primorsko-goranske i naravno, Istarske županije.

Rovinjski čuvari tradicije, mora i priobalja ovom su “živom” razglednicom, bez imalo sumnje i ovog puta uspjeli poslali iznimno atraktivniju vizualnu razglednicu/dobrodošlicu za grad svete Eufemije.

Dodajmo, i da je ovogodišnja regata dobrano bila obogaćena i s “kopnene” stane. Na čvrstim temeljima za djecu, goste i sve zainteresirane i radoznale odrasle osobe organizirali su i radionice.

Tako je u suradnji s Pomorskim muzejom iz Cesenatica (Emilia Romagna), održana radionica tradicijskog bojenja jedara, dok je dječja radionica pecanja “Pecam sam” provedena uz pomoć članova Sportskog ribolovnog društva “Meduza”.

Uz suradnju s Turističkom zajednicom grada Rovinja, Jedriličarskim klubom “Maestral” i Županijom istarskom, pokroviteljstvo nad 16. rovinjskom regatom oglavnih i latinskih jedara potpisuje Grad Rovinj.