RASTU TEMPERATURE, RASTU I TROŠKOVI LJETOVANJA: Cijena sata na ‘zatvorenom’ parkiralištu 15 kuna. I na ‘otvorenom’ isto!

26.07.2022.

Od sredine mjeseca cijena parkirališnog sata na najbližim parkiralištima centru i u centru grada iznosi 15 kuna – Odnosi se to na tzv. zatvorena (s rampom) i otvorena parkirališta (bez rampe) – Osnovna razlika je u tome što se na ‘otvorenim’ parkiralištima može kupiti jednodnevna karta po cijeni od 110 kuna, dok za ‘zatvorena’ ta pravila ne vrijede – Dvadeset i četverosatno parkiranje na Valdibori opasno se približilo cijeni noćenja u manje zvjezdanom privatnom smještaju

Elitni turizam i elitne cijene, glasno je prokomentirao jedan domaći gost nakon što se prilično uzrujan s tek uplaćenim računom za parkirno mjesto na Valdibori, odvezao u nepoznatom smjeru. Na njegovom računu, koji je zgužvao i bacio na zemlju, pisao je iznos od 360 kuna.

Iznos od 47,8 eura (tek da budemo u korak s vremenom), odnosi se na 24 satno parkiranje na najvećem i gradu najbližem ‘zatvorenom’ parkiralištu Valdibora. To što se netko dovezao (a ranije nije raspitao, pročitao i proučio) koliko košta cijena parkiranja u Rovinju njegov je problem. I naravno, greška koju će po odlasku skupo platiti.

Zona 1 ‘najjeftinija’, najkraća i vremenski ograničena

Dakle, od 15. srpnja cijena parkirališnog mjesta je ‘poskočila’ i iznosi dva eura. U konkretnom slučaju Valdibore, parkirališta ‘zatvorenog’ tipa s rampom, ona je nepromjenjiva i tu ne ide niže za razliku od ‘otvorenih’ tipova parkirališta (bez rampe i u zoni 2 i 3) koja, također drže cijenu od dva eura po satu, ali uz jedan ustupak. Na ‘otvorenim’ se parkiralištima osigurava mogućnost kupnje cjelodnevne karte po cijeni od 110 kuna.

Što se pak tiče zone 1, privih pola sata parkiranja iznosi 4 kune, a svakih slijedećih pola sata doplaćuje se po osam kuna s maksimalnim ostankom u trajanju od 180 minuta. Odnosi se to na tzv. džepna parkirališta uz ljekarnu/Dom zdravlja, Trg na Lokvi, u Ulici Augusto Ferri, kod taxi stanice…

U zoni 4, inače najudaljenijoj od centra ( a najbližoj turističkim dijelovima grada/prirodnih plaža) cijena parkiranja je osam kuna po satu/ili 55 kuna dnevna. U toj istoj zoni Rovinjci, odnosno svi oni s PU registarskim tablicama oslobođeni su plaćanja parkirališta.

Povlastice za iznajmljivače

Svi iznajmljivači imaju mogućnost nabavke ‘povlaštenih’ karta. Konkretno, iznajmljivači koji posluju unutar pješačke zone, mogu kupiti tjednu parkirnu kartu za 380 kuna, 15-dnevnu za 680 kuna, odnosno mjesečnu kartu od tisuću kuna i prema potrebi, odnosno dolasku gostiju je višekratno izdavati.

Količina odnosno broj parkirnih mjesta koje će iznajmljivač ‘kupiti’ nije ograničen. Odnosi se to na ‘otvorena’ parkirališta – Ampelea, Obala Nona i Istarska 2, dok će za parkirno mjesto na ‘zatvorenom’ parkiralištu- Boksiti i Nova hladnjača, za istu mjesečno iskeširati 1.500 kuna.