ŠOK I NEVJERICA: Gradsku rivu pretvorili u biciklistički parking

10.03.2022.

Od Velikog mola do parkirališta kod MMC-a instalirano trinaest postolja za bicikle. Osim njihove prekobrojnost bode u oči i način na koji su postavljeni ali i položaj koji onemogućava normalu šetnju- U njihovom izbjegavanju valja ‘voziti’ slalom i nadati se da se nitko neće popiknuti, da ne napišemo ozbiljnije ozlijediti

Šok i nevjericu doživjeli su brojni građani Rovinja kada su vidjeli kakvim su ih novim komunalnim napravama počastili odgovorni nalogodavci. Naime, duž rive (odnosno poteza od Velikog mola do parkirališta kod MMC-a) postavljeno je trinaest stalaka za bicikle. Ekološki, i više no opravdano i poželjno. No, izvedbeno, funkcionalno, estetski i svrsishodno, nikako.

Bilo ih je i ranije, ali novi su se baš postavili

Osim njihove prekobrojnosti (zbog koje bi se moglo pomisliti da svi Rovinjci voze bicikle i imaju nasušnu potrebu odlagati ih tik do nogu i isključivo u vidokrugu očiju), ono što posebno bode oči je način na koji su postavljeni (bušilicom po groti) i položaju koji su ovi novi zauzeli.

Konkretno, onaj najljepši i najautentičniji dio rive koji je pod kamenom “uljepšan” je željeznim barikadama koje svakih desetak metara presijecaju normalnu komunikaciju, ali i tjeraju na dodatni oprez u šetnji tzv. pješačkom zonom.

Jer, podsjećam gradski je Trg, a s njim i riva pod posebnim prometnim režimom u kojem je ‘šetnja automobilom’ dozvoljena u određeno vrijeme i pod određenim okolnostima. Moš’ se misliti. Stoga, Rovinjci će sada morati imati oči ‘duplo’ otvorenima. S jedne strane da izbjegnu automobile, s druge da se ne popiknu, odnosno ozbiljnije ne ozlijede već danas u susretu sa stalkom, a jedno sutra i s parkiranim biciklima. Gužvancije u svakom slučaju neće nedostajati, a zasigurno će narasti i broj pritužaba građana, ali i turista koji će imati bliske susrete s neopreznim i brzo jurećim biciklistima. Šteta. Prava šteta. Dobra ideja pretvorila se u promašaj. Šok i nevjerica.