STARTA BaRoMus FESTIVAL: Šest koncerata za glazbene sladokusce

23.06.2022.

Koncertna sezona u režiji prof. Domagoja Terzića direktora i osnivača BaRoMus Festivala koji ove sezona obilježava 18. obljetnicu neprekidnog rada započinje s nastupom gudačkog orkestra Acoustic Project Strings, u petak 24. lipnja Svi najavljeni koncerti besplatni su za publiku i bit će održani u franjevačkom samostanu, s početkom u 21 sat

Zahvaljujući upornosti i požrtvovnosti prof. Domagoja Terzića, i ove sezone, odnosno osamnaestu godinu za redom rovinjska publika imat će prigode uživati u šest izvrsnih koncerta klasične glazbe, koji će se od 24. lipnja do 12. srpnja održati u sklopu BaRoMus Festivala.

Acoustic Project Strings

“Porinovci” otvaraju koncertnu sezonu

Koncertna sezona započinje nastupom Gudačkog orkestra “Acoustic Project Strings”, pod ravnanjem koncert majstora Marca Grazianija. Svi koncerti, pa tako i ovaj za publiku su besplatni, a mjesto njihovog održavanja, s početkom u 21 sat jest franjevački samostan. Na prvom u nizu koncerta publika će moći uživati u skladbama W. A Mozarta, B. Papandopula i A. Dvoraka. Dodajmo, i da su članovi orkestara “Acoustic Project Strings”, ovogodišnji dobitnici Porina za najbolji album klasične glazbe.

Četiri večeri kasnije (28. lipanj), isti prostor ugostit će Trio Adriatico, kojeg čine Helga Korbar, barokna violina, Mauro Colantonio (viola da gamba i flauta) te Franjo Bilić za čembalom. Ovi glazbenici donose intrigantni odabir djela renesansnih i ranobaroknih skladatelja koji su svojim skladbama pokušavali dočarati zvuk zvona. Na programu su djela T. Robinsona, G. Uspera, P. Locatellija, L. Couperina i M. Maraisa.

FLAM-A DUO

Prve večeri mjeseca srpnja, publici će se predstaviti Flam-A Duo, kojeg čine Francesco Mazzoleni, marimba i vibrafon i Luis Camacho Montealegre, marmba s djelima J. S. Bacha, C. Francka i Johanna C. F. Fischera. Udarkaljaši će ovim koncertom predstaviti svoj hvaljeni nosač zvuka pod nazivom ” Preludes and Fugues”.

Terezija Curkov i fortepiano- preteča modernog klavira

Prava glazbena poslastica slijedi nastupom pijanistice Terezije Curkov (5. srpanj) koja će djela Bacha i Mozarta izvoditi na instrumentu fortepiano- preteči modernog klavira i vrsti instrumenta na kakvom su odabrane skladbe i nastajale. Dodajmo, i da je riječ o vrsnoj umjetnici koju je prestižni New York Times ocijenio pijanisticom “impresivne snage i samopouzdanja”.

Slijedi koncerti nastup Kvarteta Papandopulo (8. srpnja), jednog od najznačajnijih domaćih komornih sastava koji djeluje više od dva desetljeća i iza sebe ima četiri nosača zvuka te brojne nominacije i nagradu Porin .Na ovogodišnjem BaRoMusu predstavit će se skladbama domaćih suvremenih autora- T. Uhlika, M. Ivičevića, D. Bobića, P. Obradovića i G. Tudora.

Ensemble Antiphonus

Koncertna sezona okončat će se 12. srpnja nastupom vokalnog ansambla “Antiphonus”, kojeg od osnutka vodi maestro Tomislav Fačini. Ansambl svojim izvedbama i odabirom repertoara oduševljava koncertnu publiku diljem svijeta, a u Rovinj će nastupiti izvedbom djela glazbenih velikana C. Monteverdija i J. S. Bacha.