SVEČANIM PRESJECANJEM VRPCE OKONČANI DVOGODIŠNJI RADOVI: Kamenom Fantazija od slijedećeg tjedna spreman za posjetitelje

16.07.2022.

Zbog rijetkosti te znanstvenih, estetskih i edukativnih vrijednosti dolomitnih stijena kamenolomskog iskopa, Kamenolom Fantazija – Cava di Monfiorenzo zaštićen je kategorijom zaštite spomenik prirode

Promidžbenim letkom pod nazivom “Sjajna priča na svakoj razini” i svečanim presijecanjem vrpce nad Kamenolom Fantazija, stavljena je točka na i, dvogodišnjem radu na projektu uređenja jedinstvenog spomenika prirode nadomak Rovinja. Naime, u travnju 2019. godine na istom prostoru i identičnom sastavu izlagača najavljena je a potom i pokrenuta više od dva desetljeća stara vizija trojice rovinjskih gradonačelnika – od dr. Lida Sošića preko prof. Giannija Sponze do dr. Marka Paliage u čijem je drugom mandatu san postao realnost.

Na tom putu, ovaj poseban, prepoznatljiv i jedinstveni lokalitet koji je od 1986. godine zaštićen zahvaljujući radu i naporima pokojnog akademika dr.sc. Josipa Tišljara prošao je put od nemila do nedraga. Nažalost, dobar dio svoje novije povijesti kamenolom je služio i kao divlje odlagalište otpada za neodgovorne pojedince pa se posljednjih desetljeća o njemu raspravljalo i pisalo više s one ekološke strane i nasušne potrebe iznalaženja sredstava za čišćenjem smeća, grafita i divljeg raslinja.

Rovinj je dobio novouređenu i atraktivnu prirodnu senzaciju

Konačno, osmišljavanjem projekta “geoIST3A”- valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude” krenulo se s valorizacijom jedinog geološkog spomenika prirode na području Istre.

Međutim, i taj projekt koji je predstavljen 2019. godine, nije tekao po planu pa je i samo otvaranje novouređenog Kamenoloma, kao i brojnih sadržaja koji ga okružju prolongirano za točno godinu dana. No, iz današnje perspektive može se dodati -vrijedilo je. Rovinj je naime, dobio novouređenu i atraktivnu prirodnu senzaciju koju će publika moći razgledati od slijedećeg tjedna za kada je najavljeno i zvanično otvaranje Fantazije.

Realizacija svih projektnih ideja bila je dugogodišnja aktivnost

-Osmišljavanjem projekta “geoIST3A” željelo se bolje istražiti, zaštiti, a na kraju i edukativno te turistički valorizirati područje Kamenoloma Fantazija.

Realizacija svih projektnih ideja bila je dugogodišnja aktivnost, koja je rezultirala uređenjem Kamenoloma najsuvremenijom posjetiteljsko-interpretacijskom infrastrukturom te profesionalno razrađenom interpretacijom geologije i geoloških pojava koje se mogu uočiti na licu mjesta, ali i na širem području Istarske županije, rekla je ravnateljica JU Natura Histrica, Silvia Buttignoni, dodavši i da zbog svoje rijetkosti, kao i znanstvenih, estetskih i edukativnih vrijednosti dolomitnih stijena kamenolomskog iskopa Fantazija je zaštićena kategorijom Spomenika prirode.

-Stijene Kamenoloma piljene su ravnim rezom, poliranog efekta čime do izražaja dolazi rijetka ritmička izmjena ranodijagenskih i kasnodijagenskih dolomita. Ritmička izmjena dolomita čini stijene estetski atraktivnima iako su znanstvene i edukacijske vrijednosti mnogo veće.

Vidljivi slojevi genetski različitih dolomita s očuvanim strukturno- teksturnim značajkama služe za znanstveno objašnjenje procesa nastanka takvih i sličnih stijena u svijetu i tumačenja stanja i procesa koji su se odvijali u paleokolišu kroz geološku prošlost, pojasnila je Buttignoni.

Strategijom definirana vizija Spomenika prirode

Direktorica rovinjske Turističke zajednice Odete Sapač kazala je da je Rovinj, kao jedna od vodećih i najuspješnijih turističkih destinacija u zemlji dobila još jednu izuzetnu atrakciju koja će obogatiti ponudu i generirati nove sadržaje i doživljaje, a time i povećati broj posjetitelja tijekom čitave godine.

-Strategijom smo definirali viziju ovog spomenika prirode, a to je održiv, prepoznatljiv i jedinstven lokalitet koji će zahvaljujući turističkoj vrijednosti i nadasve znanstvenom značaju, Istru pozicionirati kao zanimljiv i u svjetskim razmjerima važan geološki lokalitet.

Posjetiteljski centar geološkog spomenika prirode, uz zaštićeni temeljni fenomen lokalitet iskopa kamenoloma s novouređenom šetnicom, sadrži turistički informativni centar sa suvenirnicom, centar za posjetitelje s 3D animacijom i izložbe geologa dok je najmlađim posjetiteljima namijenjen znanstveno-edukativni kutak, objasnila je Odete Sapač. 

Od ružnog pačeta do labuda

Ponos nad obavljenim poslom, nije mogao skriti ni prvi čovjek Rovinja, gradonačelnik Marko Paliaga koji je iskoristio ovu svečarsku prigodu najave okončanja radova i da se zahvali partnerima, suradnicima, prijateljima i susjedima koji su doprinijeli njegovoj realizaciji.

-Gotovo prije dvadeset započeli smo ovaj projekt. Ovdje smo proveli puno vremena na čišćenju, vađenju olupina, sanaciji grafita, košnji i nažalost ružno je reći, ovo mjesto bilo je zapušteno. No, zahvaljujući sugrađanima i entuzijastima ovaj projekt danas je valoriziran. Da nije bilo toga, kao i suradnje s Geo fakultetom, vjerujem da bi i danas bili svjedoci još jednog zapuštenog lokaliteta, rekao je gradonačelnik Paliaga, koji se vrlo emotivno prisjetio i da je na njemu surađivao i njegov otac arhitekt Riccardo Paliaga.

-Nemam dvojbe da će ovaj suvremen interpretacijski centar biti privlačan i interesantan turistima, no u ovo smo krenuli prvenstveno radi naših građana, kako bi njima u najboljem svijetlu predstavili blagodati vlastitog područja i kako bi educirali buduće generacije Rovinjaca i Rovinjki da očuvaju ono što nam je najvrjednije, poručio je prvi čovjek Rovinja.

Treba nam više od mora i gastronomije

Dovršetak radova na uređenju jedinog geološkog spomenika prirode u Istarskoj županiji, pozdravio je i župan Boris Miletić kazavši kako je njegovo uređenje korak naprijed i element za posjetu.

– Danas sigurno ne možemo nuditi samo prekrasnu prirodu, sunce, more i gastronomiju. Ljudi žele dodatne sadržaje, a to će ovime dobiti, poručio je župan Miletić.

Dodajmo, i da je projekt vođen od strane županijske Javne ustanove “Natura Histrica”, dok su projektni partneri bili Grad Rovinj i Turistička zajednica grada Rovinja. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 9,8 milijuna kuna, od čega je udio bespovratnih sredstava iznosio oko 6,8 milijuna kuna namaknutih iz EU fonda za regionalni razvoj.