TKO JE VIDIO, VIDIO JE : Sederov “Krist” i “Portret” na pločniku ispred vrata Muzeja

18.05.2022.

Uz dvije slike eminentnog hrvatskog slikara, pjesnika i akademika Đure Sedera, publika je u radno vrijeme Muzeja (od 8 do 15 sati) imala priliku vidjeti i sedam vremešnih plakata – Sedmosatnom izložbom i u okviru svojih mogućnosti, Muzej grada Rovinja, obilježio je Međunarodni dan muzej

Usprkos najavama ravnateljice Muzeja grada Rovinja kako će za vrijeme trajanja opsežnih, skupih i zahtjevnih radova na uređenju unutrašnjosti palače Califfi (koja desetljećima služi kao hram kulture Grada Rovinja i njegove bogate povijesne, zavičajne, umjetničke i stvaralačke baštine), biti osiguran(i) alternativni prostor(i) za izlagačku djelatnost, to se nije dogodilo.

Naime, Međunarodni dan muzeja, koji se održava svake godine, 18. svibnja, obilježen je na nogostupu ispred frontalne fasade zgrade Muzeja. Na tom su prostoru izložene slike “Krist” i “Portret” istaknutog hrvatskog slikara, pjesnika i akademika Đure Sedera, kao i sedam plakata iz bogate, muzejske Zbirke plakata, koja inače broji tri tisuće i petsto radova.

Zbirka plakata se popisuje i digitalizira

Eksponate su popratile i osnovne informacije o vrijednosti zbirke/plakata “koji trajno svjedoče o javnim događanjima koja su obilježila rovinjsku svakodnevnicu u proteklih šezdeset godina”. Uz to, publika je dobila i informaciju što se iza zatvorenih vrata Muzeja, koja bi ponovno trebala biti otvorena 2025. godine, radi na planu očuvanja baštine. Konkretno, ona se popisuje i digitalizira.

-U Muzeju trenutno intenzivno radimo na njihovoj inventarizaciji i digitalizaciji. Cilj nam je da u što kraćem roku svi plakati budu dostupni na našoj web stranici. Na taj će način, nakon što su desetljeća proveli u muzejskim ladicama, ponovno biti dostupni javnosti i potaknuti sjećanja na zbivanja koja su stvarala kolektivnu memoriju stanovnika Rovinja i onih koji su ga posjećivali, piše, uz izložbu Plakata sjećanja.

I dvije slike doajena hrvatskog slikarstva, akademika Đure Sedera prati tekst pod nazivom “Tragom intuicije”. Na njemu se, uz biografske podatke o slikaru i njegova razmišljanja o umjetnosti mogla iščitati i autorova povezanost s Rovinjem.

-Seder u Rovinju izlaže prvi puta izlaže 1984. godine, a godinu kasnije i prvi puta sudjeluje na Likovnoj koloniji. Na istoj je posljednji put sudjelovao 2014. godine. Samostalno u našem muzeju izlaže 1995., 2000., i 2005. godine, piše u pratećem pogovoru izložbe.