TURISTIČKI RAZGLED GRADA S VODIČEM: Pođi sa mnom do Rovinja

03.05.2022.

Obilaskom povijesnih i kulturnih znamenitosti doznat će se i manje poznate činjenice iz bogate prošlosti grada svete Eufemije, no i predstaviti ono najzanimljivije što turistički Rovinj danas nudi svojim gostima

U suradnji s lokalnim vodičima Turistička zajednica grada Rovinja i ove sezone nastavlja s organiziranim razgledom starogradske jezgre. U dvosatnom obilasku gradskih znamenitosti na putu će im se naći gradska luka Andana, Trg maršala Tita, crkva svete Eufemije kao najviše točka grada izgrađene na brežuljku Monte. Razgled uključuje posjete i nekim od najljepših tragova i ulica starog grada- od Garibaldijeve, Porečke, Bregovitepa sve do Ulice Garzotto i pitoreskne Grisije. Ulazom u srce starog grada proći će ispod Vrata pod zidom, odnosno čuvenog Balbijevog luka a u nastavku šetnje saznati i zbog čega su tijekom prošlih stoljeća zidane visoke i uske kuće s velikim brojem dimnjaka, čemu su služile najprizemnije prostorije, odnosno zašto su se obilježavala pročelja fasada, a poneki već izgrađeni prozori, s vremenom bivali sazidani.

Gosti ‘gradskog đira’ također će biti upoznati s gospodarskim razvojem Rovinja kroz neka od njegovih najznačajnijih povijesnih zdanja – Tvornice za preradu ribljih prerađevina, ex. Tvornice duhana, Centra za povijesna istraživanja, Bolnice “Martin Horvat”, Institut za istraživanje mora “Ruđer Bošković”, Tvornice likera ili Centra za povijesna istraživanja.

Naime, pričom i informacijama vodič(i) će vas na engleskom, njemačkom, talijanskom i hrvatskom jeziku besplatno ‘p(r)ovesti’ kroz bogatu prošlost grada i kroz dvije zaustavne stanice – uz pjesmu i autohtone delicije ponovno vratiti u sadašnjost.

Dva punkta-dva iznenađenja

Uz povijesne činjenice, a dobro to znaju promotori turizma, pjesma je ta koja spaja ljude. U ulici Casale sudionici turističke ture imat će priliku čuti tradicionalne pjesme Rovinja, pjevane na hrvatskom i talijankom jeziku. Upoznat će se i s bitinadama, specifičnim načinom pjevanja u kojem se glasovima oponašaju zvuci instrumenata.

Saznat će također, da bitinada predstavlja originalni izričaj rovinjske narodne pjesme i da se danas, upravo kao i umijeće izrade batane, nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih dobara Ministarstva kulture RH-a.

Uz glazbeni ugođaj, kušaonica Udruge Agrorovinja, koja se nalazi u Ferrijevoj ulici i u prostoru nekadašnje pekare s početka prošlog stoljeća, oduševit će proizvodima istarskih proizvođača. Uz degustaciju domaćeg sira i maslinovog ulja na posljednjoj zaustavnoj stanici dobit će i izvanrednu priliku kušanja poznatih rovinjskih vina.

Tijekom degustacije, ugodni domaćini pobliže će prezentirati vina, te goste upoznati s kojom se hranom ona najbolje sljubljuju.

U vinskoj kušaonici, iz prve će ruke vidjeti kako se priprema poznata istarska supa – tradicionalno istarsko jelo koje se poslužuje u bukaletama.