U ROVINJSKOM MULTIMEDIJALNM CENTRU: Moćni portreti Nataše Bezić

20.07.2022.

“Tišina beskrajnog trenutka” doista ostavlja gledatelja bez riječi, ali i potrebe da bilo što izusti- Izložba slika Nataše Bezić snažan je i moćan likovni zapis ljudskih lica koja, iako nijema na slikarskom platnu, zarobljavaju sve naše emocije – Istovremeno, kao u ogledalu vidimo i osjećamo stanja, raspoloženja i osjećaje osoba koje promatramo- Definitivno, u pitanju je iznimna izložba koja se može razgledati/doživjeti do 18. kolovoza

U rovinjskom Multimedijalnom centru otvorena je izložba slika “Tišina beskrajnog trenutka”, autorice Nataše Bezić. Umjetnica se predstavlja s dvadesetak radova, mahom ulja i akrila na platnu u kojima je fokusirana na ljudska lica, odnosno emocije koje se na njima ogledaju, a koje je autorica uspješno prenijela na platno.

“Oči u oči”

No, za razliku od lica koja nas svakodnevno ‘gledaju’ s televizijskih ekrana, pisanih i elektronskih medija Natašina su lica-lica ljudskosti lišena botoksa, pravilne rasvjete, kuta snimanja i bilo kakvog uljepšavanja. To su naša lica i naše emocije.

-Aura portreta obavija nas i svojim velikim formatom, pomno odabranim bojama i prije svega susretom pogleda “oči u oči”.

Portret portretiranog subjekta jedini je element ove izložbe koji ostaje zastrašujuće stvaran.

Gotovo fotografski je, slikari bi rekli realističan a okružuje ga mješavina apstraktnih i impresionističkih elemenata, zapisala je između ostalog u predgovoru kataloga mg. Jasna Klančišar, dodajući kako su Natašini portreti istodobno okrutni i nježni, ranjivi i odlučni ali prije svega puni preispitivanja njihove srži.

-Svojim izborom boja, neoštrina i intervencijama Bezić unosi u život portretiranog subjekta mračnu stranu, za koju se da naslutiti da smo ju tu smjestili svi mi. Obilježeni su, ali ostaju glasni. Njihov vapaj odjekuje ne dopušta nam da ostanemo nijemi.

Portretirani subjekti, smješteni u bezvremenost i neodređeni prostor, mogu nam biti i ogledalo. Tko i što nas obilježava? Tko i što nas promatra? Kako vidimo sami sebe i kako nas vide drugi?, propituje Klančišar, zaključivši kako je riječ o iznimnoj izložbi koja nas utapa u tijek emocija i misli.

Rođena u Kopru, živi i stvara u Bujama

Nataša Bezić rođena je 1966. u Kopru. Diplomirala je grafiku u klasi prof. Josipa Butkovića 1989. godine i stekla zvanje profesora likovne kulture na Pedagoškom fakultetu u Rijeci.

Bavi se slikarstvom, grafičkim dizajnom, oslikavanjem interijera i eksterijera, te pedagoškim radom u osnovnoj i srednjoj školi u Bujama, gdje živi i stvara.

Članica je Grožnjanskog likovnog kruga od 2003., Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre od 2001. godine te HDLU-a u Zagrebu od 2018.

Izlagala je na 30 samostalnih izložbi te više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Dobitnica je 40 nagrada i priznanja na raznim međunarodnim natječajima vizualnih umjetnosti. Djela joj se nalaze na mnogim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta.