U SKLOPU FESTIVALA “ROVINJ ART&MORE”: Opera “Nikola Šubić Zrinjski” izazvala ovacije publike

24.07.2022.

Klaustar rovinjskog Franjevačkog samostana bio je izvrsna kulisa za uprizorenje opere Ivana pl. Zajca “Nikola Šubić Zrinjski” koja je, očekivano, privukla publiku i sve brojnije poklonike sve prisutnijeg i sadržajima sve raznovrsnijeg Festivala “Rovinj Art&more”

Klaustar rovinjskog Franjevačkog samostana bio je izvrsna kulisa za uprizorenje opere Ivana pl. Zajca “Nikola Šubić Zrinjski” koja je, očekivano, privukla publiku i sve brojnije poklonike sve prisutnijeg i sadržajima sve raznovrsnijeg Festivala “Rovinj Art&more”.

Podsjećam, riječ je mladom Festivalu koji se ove sezone održava četvrtu godinu za redom i, jednom od malobrojnih i privatnom inicijativom osmišljenih glazbeno/scenskih projekata od kojeg njegov tvorac, ujedno i direktor Festivala Ronald Braus, nije odustajao ni tijekom lanjske, iznimno teške pandemijske godine u kojoj se broj posjetitelja na svim javnim mjestima i kulturnim događanjima, limitirao.

Stoga, gotovo pa dupliran ovosezonski broj događaja u odnosu na ranije festivalske edicije vrijedan je spomena kao i činjenica da se koncertima, odnosno kazališnim predstavama po prvi put (pri)dodala i izložba karikatura Josipa Vanište, dječja predstava “Medo Đuro u vrtiću”, a sada i opera “Nikola Šubić Zrinjski”, s kojom se Festival našao gotovo na sredini programa.

Opera je, očekivano, privukla veliki broj posjetitelja koji su na izvedbu reagirali ovacijama. U ulozi Nikole Šubića Zrinjskog nastupio je bariton Ronald Braus, dok su sopranistice Lidija Horvat-Dunjko i Anabela Barić na scenu donijele likove Eve i Jelene (žene i kćeri hrvatskog bana).

Tenor Siniša Galović “oživio” je lik Lovre Juranića, dok su baritonu Zvonimiru Ivanoviću bile povjerene dvije uloge – Vuka Paprutovića i Levija (časnika i liječnika). Ulogu Sulejmana Velikog na pozornici je ovjekovječio Martin Feller, član kazališta “Mala scena”. Operne pjevače pratio je odličan Orkestar Opere b.b., kojim je ravnao dirigent Josip degl ‘Ivellio.

Režiju jednog od najpopularnijih hrvatsko glazbeno-scenskih djela, u slučaju festivalske produkcije “Rovinj Art&more” potpisala je Ljiljana Gvozdenović, a svoj obol u izvođenju čuvene domoljubne pjesme “U boj, u boj” dala je rovinjska klapa Valdibora.