UTORKOM PREDVEČER: Rovinjsko podmorje iz perspektive ronioca

13.06.2022.

Zahvaljujući članovima Kluba podvodnih aktivnosti “Rovinj” održano probno ronjenje koje će, smatra predsjednik Davide Brattoni, zasigurno potaknuti nove inicijative za istraživanjem “plave” livade, ali i omasoviti broj zaljubljenika u “osvajanju” morskih dubina

Dvadesetak mlađih osoba, mahom rovinjskih srednjoškolaca odazvalo se edukaciji, a potom i podvodnom ronjenju koje je, nakon dvije godine stanke, prvi put ove sezone organizirao Klub podvodnih aktivnosti “Rovinj”.

-Predavanja i probno ronjenje pokazali su se dobrom praksom jer se među onima koji se okušaju u tome uvijek pronašao netko tko je zatim i pristupio tečaju, te postao članom KPA. Osim toga, cilj nam je educirati mlade i pokazati im kako izgleda naše podmorje, kaže predsjednik rovinjskog KPA, Davide Brattoni.

Prije samih zarona, za sve sudionike održan je brifing na kojem je, uz općenito o ronjenju a naglasak bio na načinu ponašanja pod vodom i svemu onome što je važno znati kada je riječ o istraživanju mora.

Članovi Kluba pomogli su polaznicima pri opremanju, dok su ih licencirani instruktori ronjenja čekali u moru, te jednoga po jednoga vodili na takozvani „discovery“. Svi su morske dubine otkrivali u trajanju od oko pola sata. S druge strane, znanstvena suradnica Centra za istraživanje mora Instituta „Ruđer Bošković“, Daniela Marić Pfannkuchen, naučila je prisutne o skrivenom biodiverzitetu Jadrana a njena je prezentacija održana u sklopu Interreg projekata CASCADE i AdriaClim.

Dodajmo, i kako Klub za podvodne aktivnosti, svakog utorka od 20 sati “čeka” nove polaznika ronjenja da se informiraju i dogovore s licenciranim instruktorima, o mogućnosti profesionalnog i sigurnog vođenja u morske dubine.