WEEKEND FOOD FESTIVAL DEFINIRAO KLJUČNE TOČKE I SMJEROVE RAZVOJA MODERNE HRVATSKE KUHINJE

09.05.2022.

Odgovore na pitanja o tome što sve Hrvatska može postići svojim gastronomskim bogatstvima na globalnoj razini, ponudio je panel ‘Manifest hrvatske kuhinje’, kojim je ujedno i službeno otvoren ovogodišnji Weekend Food Festival

Panel pod nazivom “Manifest hrvatske kuhinje” bila je centralna tema prvog rovinjskog izdanja Weekend Food Festivala, a o potrebama i razlozima njegovog donošenja govorili su najistaknutiji chefovi hrvatske gastro scene.

Kulturno i gastronomsko naslijeđe inspiracija za domaće chefove

-Cilj ove inicijative, ali i cjelokupnog festivala je pokazati u kojem smjeru se kreće naša kuhinja, gdje smo po pitanju svjetskih praksi i kako se možemo u najboljem svjetlu predstaviti svijetu upravo kroz našu autohtonu gastronomiju. Namjera nam je Manifest hrvatske kuhinje, koji je sastavljen po prvi puta u povijesti, uputiti svim relevantnim institucijama, ali i kuharima, restoraterima, hotelijerima, malim proizvođačima, distributerima i svim ostalim akterima gastronomske, ugostiteljske i turističke scene, kako bismo konačno počeli raditi na jačanju prepoznatljivosti Republike Hrvatske upravo po autohtonoj kuhinji, po uzoru na uspješne svjetske primjere dobre prakse, poručio je direktor programa Weekend Food Festivala i inicijator manifesta, Hrvoje Petrić.

Sliku svoju ispijam na pjenici od kapučina

Uz zanimljive panele, gala večere na kojoj su gastronomske delicije pripremali vrhunski chefovi, kulinarske radionice i vođene degustacije, atraktivni zabavni program te poslovne i prijateljske susrete, Weekend Food Festival predstavio je i izvanredne mogućnosti upotrebe moderne tehnologije u gastronomiji.

Očiti primjer bila je personalizirana kava brenda Barcaffe, koja se ispijala s posebnim dodatkom, ali i guštom. Naime, posjetiteljima se nudila mogućnost da ‘ispiju sebe same’.

Dakle, vješti su baristi umjesto do jučer simpatičnih srčeka i listića na pjenici od kapučina, putem sofisticiranog printerskog uređaja vaš ‘selfie’ preslikali na pjenicu za manje od tridesetak sekundi. Ovim tehnološkim čudom, ljubitelji crnog napitka dobili su mogućnost da se zabave, istovremeno uživaju u svom ‘liku i djelu’, odnosno da ispijanjem ‘fotografija’ bivših prijatelja i ljubavi stave točku na ‘in”, tzv. manje uspješnim vezama.